Det er god økonomi at skifte til A-pærer

Skrevet 12. december 2014

Det har aldrig været nemmere at spare penge på dit lys. Du har nu chancen for at skifte billigt til energirigtige og gode A-pærer. Det er dem du hidtil har kendt som lavenergipærer og sparepærer.

Hver gang du skifter til en A-pære sparer du penge på elregningen. A-pærer bruger nemlig kun en fjerdedel så meget strøm som almindelige glødepærer.

Belysning i boligen

Belysning udgør typisk 16% af husstandens elforbrug. Når du vælger ny belysning til din bolig, er det derfor vigtigt, at du tænker over, hvilke lyskilder du anvender.

 

Dit valg af lyskilder er vigtigt i forhold til dit elforbrug. Elsparefonden giver dig råd og vejledning, så du ikke er i tvivl hvilken pære, der passer til dine behov, sparer på elforbruget og skåner miljøet.

Glødepærer

Glødepærer bruger fire gange så meget strøm som A-pærer. Derfor er der en del penge at spare ved at anvende A-pærer

Glødepærer ligger i energiklasse E-F.

Glødepærer ligger i energiklasse E-F

Glødepærer ligger i energiklasse E-F

Glødepæren kan anbefales som lyskilde til steder med kort brændetid, og hvor det er vigtig med en god farvegengivelse. Det kan fx være over spisebordet eller steder, hvor du maler.

Glødepæren har en varm lysfarve og et blødere lys end halogenpæren, hvis lys er mere koncentreret end glødelys.

Halogenpærer

Halogenpærer ligger i energiklasse C-E. Energiforbruget er derfor to til fire gange større end energiforbruget for A-pærer

 

Halogenbelysning anvendes som spot- og punktbelysning, for eksempel i køkkenet, i badeværelset og på steder, hvor farvegengivelsen er vigtig.

Halogenpærer ligger i energiklasse C-E

Halogenpærer ligger i energiklasse C-E

Halogenpærer bør normalt ikke anvendes til generel rumbelysning. Det kræver som regel mange halogenpærer og bidrager til et højt elforbrug.

Halogenpærer fås til normalspænding (230V) samt lavvolt (typisk 12V), som kræver en transformer. Du undgår standbyforbruget fra transformeren ved at slukke på stikkontakten.

Halogenpærer bliver meget varme. Derfor er det vigtigt at overholde mindsteafstanden på typisk 50 cm til brændbart materiale.

A-pærer

I dag fås A-pærer i en række forskellige former og størrelser, der passer til de fleste af dine lamper. I de fleste boliger kan A-pærer erstatte otte til ti glødepærer.

Når du vælger lamper med A-pærer, gør du både miljøet og din egen økonomi en tjeneste. Ikke blot sparer du en hel del penge på el-regningen. Du er samtidig med til at nedbringe udslippet af CO2 i atmosfæren.

Med A-pærer gør du både miljøet og din økonomi en tjeneste

Med A-pærer gør du både miljøet og din økonomi en tjeneste

Husk dog, at du ikke må smide udtjente lamper eller A-pærer i skraldespanden. Aflevér dem i stedet til de kommunale indsamlingsordninger, for eksempel på genbrugsstationen.

Hvilke oplysninger skal være påtrykt?

På emballagen til en A-pære skal der være påtrykt EU’s energimærke samt oplysning om pærens effekt (watt-størrelse), levetid (i timer) og lysstrøm (i lumen). Herudover kan der være en række oplysninger, som leverandøren ønsker at give forbrugeren.

 

Hvor mange watt?

For at få den samme mængde lys som fra din eksisterende glødepære, skal du vide, hvor stor effekt (hvor mange watt) A-pæren skal have, inden du køber den.

Hvilken sokkel?

Det er også vigtigt at vide, hvilken sokkel-type, du skal bruge. A-pærer har som glødepærer en E27 sokkel (E står for Edison, glødepærens opfinder, 27 er diameteren på soklen målt i mm). E14 sokkel benyttes bl.a. til de aflange kertepærer.

Det bedste køb

Levetiden er en af de faktorer, der gør det rentabelt at skifte til A-pærer. Undersøg derfor, om du kan få en tilsvarende A-pære med en længere levetid for de samme penge.

De anbefalede A-pærer har en levetid på minimum 6000 timer.

Besparelse med A-pærer

Hvis en pære er tændt tre timer dagligt, så bliver den årlige besparelse ca. 70 kr. for hver eneste glødepære, man udskifter med en anbefalet A-pære. Du sparer derfor en hel del penge på elregningen

Hvis alle danske husstande udskiftede syv elpærer i boligen med energirigtige A-pærer, ville Familien Danmark tilsammen spare ikke mindre end en milliard kroner om året. Og det alene på det nedsatte energiforbrug. Læg dertil besparelsen ved at en A-pære holder 6-15 gange længere end en traditionel glødepære.

Hjælp strømforbruget og miljøet mod lysere tider

Men ikke nok med det. Oven i disse to kontante gevinster bliver miljøet den store vinder, fordi A-pærernes lavere energiforbrug ville resultere i 500.000 tons mindre CO2-udslip om året. Hvorfor så ikke bare gå i gang med at udskifte til A-pærer!

Så meget tjener du

Hvad der er sparet er tjent, siger et gammelt ordsprog. A-pærer bruger kun ca. en fjerdedel så meget strøm som almindelige glødepærer. Du sparer derfor en hel del penge på elregningen. Dertil kommer, at en A-pære holder 6-15 gange så længe som en glødepære. Derfor sparer du i de fleste tilfælde også på køb af pærer. Rent faktisk sparer en anbefalet A-pære sig selv hjem det første år.


Ingen svar til "Det er god økonomi at skifte til A-pærer"


    Har du noget at sige?

    Nogen html er OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.