Hvad er en halogenpære?

Halogenpæren – hvad er det?

Halogenpæren er også én af de ældre og mindre energivenlig pærer. Denne er dog knap så energiforbrugende som glødepæren. Halogenpærer – samt de velkendte halogenspots – befinder sig oftest i energiklasse C-D. Den har ligesom glødepæren en relativt kort levetid, omend en ny EU-vedtagelse kræver en levetid på mindst 2.000 timer for halogenpærer – altså det dobbelte af en gennemsnitlig glødepære. Ligeledes har den et højt energiforbrug i forhold til LED-pærer og A-pærer. Disse ulemper angår altså halogenpæren såvel som glødepæren – dog i mindre målestok. Derudover producerer halogenpæren også meget varme, og af sikkerhedshensyn skal den derfor stilles i god afstand til brandfarlige materialer.

Halogenpære

Halogenpære

Til den positive side har halogenpæren ligesom glødepæren et meget klart og godt  farvegengivende lys. Og da halogenpæren, jo trods dens lave energiklasse, dog er mere energivenlig end glødepæren, kan det godt anbefales at bruge halogenpærer i rum, hvor farvernes gengivelse og detaljer er meget vigtige. Det kan eksempelvis være på badeværelset eller i rum, hvor man maler eller laver andet kunsthåndværk. I andre rum, kan glødepæren sagtens erstattes med pærer af en endnu højere energiklasse.

Halogenpæren teknisk set

Halogenpærer kender vi bedst som spots, som bruges, når vi gerne vil oplyse et bestemt område særligt meget (dette kaldes også retningsbestemt lys).

Derudover fås halogen fås også som stift, der kun består af den allermindste del af pæren, ligesom halogenpæren fås som et rør (halogenrør) med sokkel i begge ender. Endelig kan man også købe halogenpæren i en almindelig glaskolbe, så den har form som en almindelig glødepære. Denne bruges ofte som et energisparende alternativ til den almindelige glødepære.

halogenrør

halogenrør

I sin opbygning minder halogenpæren meget om glødepæren. I en halogenpære kan glødetråden dog holde til langt højere temperaturer, og på denne måde får man mere lys i forhold til mængden af tilført energi. Hvor glødepæren kun kan skabe lys for omkring 3% af den tilførte energi, er halogenpæren i stand til at udnytte hele 13%. På denne måde får du altså mere lys for den energi, som du bruger, og halogenpæren ses derfor som mere energivenlig.

 

Halogenpæren kan gøres endnu mere energivenlig med en såkaldt transformer. Almindeligvis ligger halogenpærer i energiklasse C eller D – men enten med en lavvoltpære eller med en transformer, der optimerer energiforbruget – kan halogenpæren snige sig op i energiklasse B. Med en transformer bruger halogenglødepæren 50% mindre strøm end den tilsvarende ville bruge uden transformer, og den kan dermed leve op til energikravene, der stilles i de EU’s udfasningsregler fra september 2016 (se under indlægget “Den gamle glødepære tages af markedet“).