Hvad er en LED-pære?

Forkortelsen LED står for Lys Emitterende Diode. Dette er en betegnelse for en elektronisk komponent, der udsender synligt eller infrarødt lys, når der sendes elektricitet igennem. Et eksempel på en lysemitterende Diode, der udsender infrarødt lys, ser vi i en almindelig fjernbetjening, hvor dioden bruges til at sende signal til fjernsynet om eksempelvis kanalskift. Lysemitterende diode med synligt lys ser vi i LED-pærer. 

LED pæren bliver mere og mere populær til fordel for både glødepærer og halogenpærer. Den har en række fordele, som gør den brugbar i mange henseender. Først og fremmest fås den både som retningsbestemt og ikke-retningsbestemt lyskilde (Læs mere om retningsbestemt lys her). Den retningsbestemte LED-pære er et godt alternativ til halogenspot – mens den ikke-retningsbestemte LED-pære ofte fuldstændigt kan erstatte den gamle, energislugende glødepære. Se her mere om hvorfor glødepæren erstattes.

 

LED-pæren har en super lang levetid. Faktisk kan de LED-pærer, der lever længst, holde i 50.000 timer. Med et almindeligt dagligdags forbrug svarer dette til 50 år. Andre LED-pærer kan holde væsentligt kortere tid; de mindst holdbare har en levetid på 15.000 timer. Men i forhold til en almindelig glødelampe, der kan holde i gennemsnit 1.000 timer, kan brug af en LED-pære i alle tilfælde spare dig for en del pæreskift. Fordi denne pære kan holde så lang tid, er man endda begyndt at udvikle lamper med indbygget LED-pære, hvor det kan give praktiske eller designmæssige fordele. Når pæren er færdig, er lampen ligeledes færdig.

Samtidigt har LED-pæren et meget lavt energiforbrug. LED-pæren er ofte mere energivenlig end selveste A-pæren. Derfor er nogle LED-pærer også rykket op i energiklasse A+ eller A++. Energiforbrug måles ofte i energieffektivitet. Nogle LED-pærers energieffektivitet rækker helt op til mellem 50 og 100 lm/watt – hvorimod eksempelvis et almindeligt halogenspot kun rækker til mellem 10-19 lm/watt. Du kan altså mindske dit elforbrug drastisk ved at vælge en anden pære end du plejer.

LED pærer med E14 sokkel

LED pærer med E14 sokkel

En anden måde at se den store forskel på kan være ved at sammenligne watt. En 60 watt glødepære kan sagtens erstattes med en 8 watts LED-pære. Ligeledes kan en halogenpære på 35 watt let erstattes med en LED-pære på 4 eller 5 watt. Også her ses det, at du kan spare meget ved at bruge LED-pære frem for de traditionelle pærer. Du skal dog huske, at når du vælger LED-pærer, skal du kigge på lumen frem for watt. Dette giver en bedre idé om, hvor meget lys du får. Se en guide til, hvordan du omregner fra watt til lumen.

Ved at være energieffektiv og samtidigt have en lang levetid udmærker LED-pæren sig ved at være en af de mest energivenlige og, i længden, billigste pærer på markedet. Selvom den er meget dyr i indkøb, sparer du i længden både på elregningen og på indkøb af nye pærer.

Derudover har LED-pæren også et relativt godt lys. En af de kvaliteter, som har fået folk til at hænge fast ved glødepærer og halogenpærer, er det gode, varme lys, som de billigere alternativer indtil videre har haft svært ved at leve op til. Især LED-pæren bliver dog bedre på dette område, og de bedste på markedet lige nu, kan bryste sig af en farvegengivelse på 90-95 Ra. De bedste gløde- og halogenpærer ligger på 99. Farvetemperaturen på de bedste LED-pærer ligger ligeledes mellem 2.500 og 3.000° Kelvin (Læs her mere om farvetemperatur og farvegengivelse). Den bedste farvetemperatur (varmt, hvidt lys) siges at være 2.700°. Markedets bedste LED-pærer kan altså sagtens leve op til at give et godt varmt og farverigtigt lys.

Samtidigt tænder LED-pæren med det samme. A-pæren, der er en af de mest kendte energisparepærer, tager ofte et stykke tid fra optænding til fuld lysstyrke. Denne ulempe er der ikke ved LED-pærer. LED-pæren yder ligesom glødepæren sin optimale lysstyrke med det samme.

 

Kvalitet

Når du vælger din LED-pære, skal du være opmærksom på, at kvaliteten svinger rigtig meget. Mange forbrugertests dumper de fleste LED-pærer, da de ikke kan leve op til det, som de lover på indpakningen. Kortere levetid, dårligere farvegengivelse, højere energiforbrug end forventet, er ikke unormalt for LED-pærer. Der er dog en god genvej til aldrig at blive snydt.

Gå efter Go’ Energi– mærket, når du køber LED. Dette mærke findes på både A-pærer og LED-pærer. Produkter mærket med Go’ Energi mærket har været gennem tests, der undersøger om LED-pæren holder, hvad emballagen lover – og samtidigt er mærket et kvalitetsstempel, som du kun ser på markedets bedste pærer.

Værd at være opmærksom på – når du køber LED-pærer

Når du køber en LED-pære skal du være opmærksom på en række aspekter. Først og fremmest skal du være sikker på, at du vælger med den rigtige sokkel, så du er sikker på, at den passer i din lampe. De fleste LED-pærer fås med sokler tilsvarende både glødepærer og halogenpærer, så du kan nemt erstatte det ene med det andet – men husk at kigge på pakken, så du ikke kommer hjem med den forkerte type sokkel. Se her et overblik over de forskellige typer af sokler.

Ligeledes skal du huske at se på, om LED-pæren kan bruges i lamper, hvor lyset kan dæmpes op og ned, hvis dette er aktuelt for dig. Ikke alle LED-pærer har denne mulighed, men nogle har, og det vil altid fremgå af emballagen. Alligevel kan der dog opstå vanskeligheder, hvis man sammensætter en almindelig lysdæmper og LED-pæren. For at være på den sikre side, ville det være allerbedst at re-installere en lysdæmper, der er kompatibel med LED. Det er derfor vigtigt at være opmærksom, hvis du har dette behov.

Derudover kan andre ting, som allerede nævnt ovenover, være praktiske at tjekke inden køb. Dette er lysspredningen for retningsbestemte lyskilder, farvegengivelse og farvetemperatur, lysstyrke mm. Alle disse begreber kan du få styr på lige her.

LED-pærens teknik

Som allerede nævnt, er LED-pæren en diode. Udover dioden består LED-pæren af flere forskellige dele. Den yderste del er linsen, som bestemmer lysfordelingen. Her ligger altså en stor del af forskellen mellem retningsbestemt lys og ikke-retningsbestemt lys. Nedenfor sidder køleribberne, og sørger for at pæren ikke producerer for meget varme. Selvom LED afgiver betragteligt mindre varme end gløde- og halogenpærer, er det stadig vigtigt at komme af med varmen. Hvis pæren bliver for varm, kan det nedsætte pærens levetid. Derfor er det også værd at være opmærksom på, om din lampes form tillader varmeafgivelse.

LED pære med E27 sokkel

LED pære med E27 sokkel

Nedenfor køleribberne sidder selve LED-dioden. Det er her lyset skabes. At forklare diodens teknik  er en længere, kompliceret proces. Men kort fortalt; Dioden består af et metal, og der opstår lys, når der sendes strøm herigennem. Da vil positivt og negativt ladede elektroner begynde at skifte plads i den såkaldte pn-overgang, som består af mange lag med forskelligt ladede elektroner. Elektronernes pladsskifte skaber lyset, som kan være synligt eller usynligt afhængigt af de brugte materialer. LED-dioden ses ofte belagt med fosfor, som er med til at afstemme lysets farvetemperatur.

 

Nedenunder LED-dioden er kun soklen tilbage – og sådan ser altså LED-pæren ud på tæt hold.

Hvad er en GU10 LED pære?

Inden for kategorien af LED-spotpærer finder man GU10 LED. Producenterne har udviklet en lang række GU10 LED til forskellige formål. Her er en introduktion til diverse GU10 LED pærer fra Philips.

GU10 LED pærer

GU10 LED pærer

Philips producerer GU10 LED pærer som en energibesparende løsning i stedet for klassiske 230V halogenpærer. Sammenlignet med halogenpæren har GU10 LED pærer en lang levetid. Den er gennemsnitligt 25.000 til 40.000 timer. Målt i energiforbrug giver det en besparelse på op til 80 % sammenlignet med energiforbruget fra halogenpærer.

Hovedparten af Philips LED-lysprodukter tilbyder 2700 Kelvin, hvilket er varmt hvidt lys. Pærerne i denne kategori er udstyret med en GU10 fatning, der passer til fatningen i de eksisterende GU10 halogenpærer. Fatningen på pæren kan variere i størrelse afhængigt af modellen, og der er bredt sortiment inden for LED GU10 pærer. Nedenstående er tre eksempler på GU10 LED pærer.

Philips MASTER LEDspot MV 4-35W

Denne LED spot fra Philips giver et varmt halogenlignende lys, som gør den meget velegnet til belysning af store arealer. Inden for restaurationsbranchen benyttes den eksempelvis i gangarealer, elevatorer  og receptioner, hvor lyset ofte er tændt 24/7.

Som al anden LED er MASTER LEDspot MV energibesparende, og da levetiden er lang minimerer du samtidig vedligeholdelsesomkostningerne uden at gå på kompromis med lysstyrken. Det betyder, at din investering typisk kan tjene sig hjem på et år.

Philips MASTER LEDspot MV 4-35W

Philips MASTER LEDspot MV 4-35W

Denne type spot har en GU10 sokkel, som passer i de fleste spotarmaturer. Levetiden er i gennemsnit på 40.000 til 45.000 timer ved normal anvendelse.

Ved valg af LED skal du ofte huske på, at der er et ekstra energiforbrug, fordi LED’en behøver en en forkobling med en driver, som forbruger energi. Men det slipper du for med MV 4-35W GU10, som ikke benytter en forkobling.

I miljøer som barer og restauranter, hvor der er behov for en lidt mere dæmpet belysning er MV 4-35W GU10 også et godt valg. Her kan ” DimTone ” funktionen benyttes. Det er en lysdæmper, der skaber en varmere tone , når lyset dæmpes.

Philips MASTER LEDspot MV 8-50W+

Alle Philips LEDspot MV 8-50W+ har en GU10 sokkel, der gør det nemt at udskifte og installere dem. Som det var tilfældet med MV 4-35W GU10 behøver heller ikke denne spot en forkobling. Denne LEDspot fra Philips erstatter en 50W halogenpære med en GU10 sokkel.

Philips MASTER LEDspot MV 8-50W+

Philips MASTER LEDspot MV 8-50W+

Denne LEDspot kan skabe en besparelse på op mod 85 % af energiforbruget sammenlignet med brug af halogenspots. Ved normal anvendelse er levetiden i gennemsnit på 40.000 timer. LEDspottet produceres med to forskellige spredningsvinkler: 25 grader og 40 grader. Farvemæssigt er der to muligheder: en spot på 2700K (varm hvid) eller en spot på 3000K (hvid).

Det varme halogenlignende lys gør LED-spottet velegnet til belysning i butikker, gangarealer, i elevatorer og ved receptioner. Den er samtidig velegnet i fællesarealer som f.eks. lobbyer, gangarealer og i trappeskakter, hvor lyset altid er tændt. LED’erne passer til de eksisterende armaturer med en GU10-fatning og er egnet som erstatning for glødepærer og halogenlyskilder.

 

Philips MASTER LEDspot MV 8-50W Ra90

Philips Master MV 8 – RA90 50W er et energibesparede alternativ til dine nuværende 50W halogenspots. Denne type LEDspot er ekstremt god til oplysning af produkter og materialer og derfor mest benyttet i detailbranchen men bruges også i restaurationsbranchen.

Philips MASTER LEDspot MV 8-50W Ra90

Philips MASTER LEDspot MV 8-50W Ra90

Philips MASTER LEDspot MV 8-50W Ra90 har en GU10 sokkeltype og en diameter på 50 mm. Lyset har en farvegengivelse på 90-100 Ra og en farvetemperatur på 2700K. Philips producerer den med to forskellige spredningsvinkler. Et direkte spotlys på 25 grader og et mere diffust lys på 40 grader.

Hvilken lyskæde er billigst i vinterhalvåret?

Der er gode muligheder for at pynte op med lyskæder i den mørke tid, uden at det behøver koste en formue. Du skal blot se dig godt for og gå uden om de billige lyskæder med glødepærer. Har du mange lyskæder tændt konstant i vinterhalvåret, kan det hurtigt ses på elregningen. Hvis du fx har fem lyskæder med hver 100 små glødepærer hængende, løber elregningen på små seks uger op i 900 kr.

Hvilken lyskæde er billigst i vinterhalvåret?

Hvilken lyskæde er billigst i vinterhalvåret?

LED er langt det billigste

Gå efter lyskæder med LED-lys. De er lidt dyrere i anskaffelsespris, men til gengæld bruger LED-kæderne ca. 80 % mindre strøm end glødepærer, og de holder typisk 25 gange længere. Gå samtidig efter lyskæder med et lavt antal watt. Tommelfingerreglen er, at jo lavere antal watt, desto lavere forbrug og des billigere i brug.

Udvalget varierer en lille smule. Nogle af de nyere LED-lyskæder bruger ca. 5 watt, men du kan være heldig at finde lyskæder, der kun bruger 1 watt. Det står i klar kontrast til den typiske glødepære-lyskæde, som bruger bruger ca. 35 watt. De ældre modeller bruger endda endnu mere.

 

Lyskæder til jul og vinterbelysning

Det er en smagssag, hvilken farve lys og hvilken lysstyrke man bedst kan lide. Så sørg altid for at se en tændt LED-lyskæde, inden du køber den. Når det er på plads, er der ganske mange penge at spare.

Lad os tage et eksempel hvor du køber en julekæde med 100 pærer og lader den lyse dagligt seks uger hen over julen. Her sparer du 70 kr. ved en LED-lyskæde frem for 35 watts glødepære-kæde. Og udskifter du en 80 watts glødepære-kæde med en LED-lyskæde er besparelsen oppe på 170 kr.

Lad os tage et andet eksempel, hvor du køber en lyskæde og lader den lyse dagligt i de tre mørke vintermåneder. Her kan du spare 150 kr., hvis du udskifter din 35 watts glødepære-kæde med en LED-lyskæde. Og besparelsen er på 370 kr., hvis du udskifter din 80 watts glødepære-kæde med en LED-lyskæde.