Hvad er LED-spots?

LED-spottet er en elektronisk diode, der omsætter strøm til lys. Der er klare energibesparelser ved at vælge LED-spots frem for halogenspots.

Hvis du vælger LED-spots, vil du opleve, at LED har en meget længere levetid end halogenspots (10.000-50.000 timer). Det betyder, at energiforbruget i LED-spot er op mod 90 % mindre. Samtidig forbruger LED-spot mindre energi og udleder dermed mindre varme. Det står i kontrast til varmeudledningen fra halogenspots.

LED-spots

LED-spots

Halogenerne kan blive ekstremt varme (+300 grader C) og kræver derfor en særligt isolerende installationsboks for at hindre brandfare og overholde lovgivningen. Lovgivningen er skruet sådan sammen, at du også skal overholde disse regler, hvis du skifter til en LED lyskilde, fordi der tages højde for, at du som forbruger måske på et tidspunkt skifter tilbage til halogenpærer.

 

Fordele ved LED-indbygningsspots

Når køkken, badeværelse og entré skal oplyses er indbygningsspots en både smart og moderne løsning. Indbygningsspots sidder lidt skjult i loftet, så du ikke behøver vælge en lampe.

Når du skal vælge pære til dit indbygningsspot, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest den farve som lysdioderne lyser med. Farven måles i målenheden Kelvin (eller blot K i daglig tale).

De gamle glødepærer gav altid et varmt lys på 2.700-3.000 Kelvin. De billige LED spots kan både lyse varmt og koldt, men sørg for at tjekke dette inden køb, da lysets tone betyder meget for stemningen i et rum.

 

Du bør samtidig undersøge lysdiodens RA-værdi, som fortæller noget om lyskildens evne til at gengive farver. De bedste – og ofte dyreste – lysdioder har en RA-værdi tæt på 100. Det svarer til almindelig dagslys. LED spots i den billige ende har typisk en RA-værdi på omkring 80. Ofte er det tilstrækkeligt. Det afhænger i høj grad af lysets funktion og placering. Hvis du har hvide vægge, er det fx  ikke så vigtigt med en høj RA-værdi, som hvis du har vægge der er malet i en specifik farve.

LED-indbygningsspots

LED-indbygningsspots

De gamle glødepærers ydeevne blev målt i watt, men i dag hedder det lumen. 60 watt svarer til 700-800 lumen. Billige LED spots har ofte en lumen svarende til en normal pære på 40 watt, hvilket er tilstrækkeligt til de flestes lysbehov.

Spots fra Kina er billige, men …

Det er muligt at købe billige LED spots fra Kina, men man skal tage højde for, at der skal lægges moms, afgift og gebyr på. Samtidig koster det en formue at sende noget forkert eller defekt retur til Kina. Ved at købe pærerne i Danmark er man sikker på at sælgeren overholder de velkendte danske forbrugerbeskyttelseslove.