Den gammeldags glødepære

Glødepære – Hvad er det?

Glødepærens historie er mere end 100 år gammel, og da pæren blev opfundet i sin tid i 1870’erne var den på mange måder en revolution for belysningens kunst. Før glødepæren gav kun petroleumslamper, stearinlys og åbne kaminer mulighed for at skabe lys i de almindelige hjem. Til gadebelysning og i større sale brugte man gaslamper eller de såkaldte lysbuelamper. Disse former for belysning, især de to sidste, havde dog mange gener, såsom sod og lugt, og var desuden dyre i drift. Derfor blev glødepæren, sammen med elektricitet, nærmest en epokegørende opfindelse for det moderne samfund i løbet af det sene 1800-tal, hvor også det første elværk blev funktionsdygtigt på halvøen Manhattan i New York.

Den gammeldags glødepære

Den gammeldags glødepære

Det var dengang. I dag er billigere og mere energivenlige alternativer kommet til. Især i løbet af de sidste 10 år, er det gået hurtigt med udviklingen indenfor energirigtig belysning, og glødepæren er på vej ud af markedet til fordel for LED-pæren og A-pæren. Hvor almindelige glødepærer normalt er i energiklassen E-F, er A-pærer og LED-pærer i energiklasse A eller A++. Se mere om de mere energivenlige alternativer her på hjemmesiden.

 

Glødepæren har en del ulemper, som gør det fordelagtigt for forbrugeren at udskifte med alternative pærer i husstanden:

Glødepæren har et højt energiforbrug. I stedet for en glødepære på 35 watt, kan du bruge en LED-pære med 4-5 watt og få samme lyseffekt. Og ligeledes kan roligt du udskifte din 60 watts glødepære med en på 8 watt. På den måde, kan du altså nedsætte elforbruget betydeligt for hver enkelt glødepære, du udskifter i hjemmet.

Glødepæren har en kort levetid. En standard glødepære har en levetid på 1.000 timer, hvilket normalt svarer til omkring ét års forbrug. Til sammenligning kan mange A-pærer holde i 6-15 år, mens de bedste LED-pærer kan holde i helt op til 50.000 timer – eller 50 års forbrug. Der er altså en væsentlig forskel, når man tæller holdbarhed.

 

Disse to store ulemper gør samlet set, at du kan spare en hel del på længere sigt både på elregningen og i indkøb af pærer.

Til gengæld har glødepæren også nogle mindre fordele, som har fået folk til at vedholde brugen af disse til trods for et højt elforbrug. Glødepæren er for eksempel en del billigere i indkøb, især i forhold til LED-pæren. Derudover havde de første såkaldte “sparepærer” en væsentlig dårligere belysning og farvegengivelse. Sparepærernes lidt blege lys, kunne ikke hamle op med de rolige, varme lys fra den traditionelle glødepære. I dag er LED-pæren udviklet så godt, at dens belysning i hverdagen sagtens kan erstatte glødepæren.

Glødepæren indeni

Når man kigger ind i en glødepære, kan man oftest se en lille tråd indeni. Det er glødetråden, som hjælper til at skabe lys i glødepæren. Udover den ser vi glaskolben udenom. Denne er pumpet næsten tom for luft, som i stedet er udskiftet med en gasart, oftest Argon. Når der ledes strøm gennem pæren, danner glødetråden elektrisk modstand, og sammen med gasarten opstår der en elektromagnetisk energi, som skaber lys.

 

Når der laves lys på denne måde, sker det ved høje temperaturer. Glødetråden kan holde til op omkring hele 2500°C. Alligevel betyder denne høje varme, at glødepæren ikke har en særlig lang levetid – og derfor hurtigt skal udskiftes. En gennemsnitlig glødepære kan lyse i 1.000 timer før glødetråden ganske enkelt springer, og pæren skal udskiftes. Det svarer til, at pæren skal udskiftes cirka én gang om året.

Glødepæren bruges ikke mere

Som vi beskriver i artiklen “Den gamle glødepære tages af markedet“, så er man nu gået over til mere energirigtige pærer. Se vores guide på forsiden til at finde den rigtige pære for dig.